Міста майбутнього й людина в них

Міста майбутнього й людина в них 1

Стаття на конкурс  

Автор: Марина Хмара, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародного бізнесу Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Будь-яке уявлення майбутнього починається з глобального світобачення, а потім кожна людина розглядає себе як частину даного уявлення. Тому я не буду, напевно, виключенням. Людині завжди цікаво замислитися про майбутнє, помріяти про те, що коли-небудь буде, зробити власне припущення щодо цього.

Багато книг футуристичного, антиутопічного, утопічного, фантастичного змісту містять варіації розвитку близької та далекої долі людства (Томас Мор «Утопія» 1516 року, де зазначено бездоганне суспільство майбутнього, Томмазо Кампанелла «Місто сонця» 1620 року).

Вивчаючи питання міст майбутнього та їх ролі для прийдешніх поколінь, я дізналася, що за прогнозами науковців чверть населення Землі до 2030 року буде жити в містах-гігантах. Відбувається тотальна урбанізація світу. У великих містах будуть відбуватися наукові відкриття, які змінюватимуть світ та Всесвіт. 

Проект будівництва хмарочосу X-Seed 4000, висота якого буде досягати 4 тисяч метрів — у будівлі буде 800 поверхів.  Будівництво буде вестися за принципами нової науки — аркології, поєднує принципи екологічного будівництва.  Вартість японської проекту — 900 мільярдів доларів.

Міста майбутнього й людина в них 2

Вражаюче виглядає проект Multiplicity («Множинність»), що дає загальне уявлення про те, як через 100 років буде виглядати Мельбурн (Австралія). Вертикальне місце. Переміщатися по Multiplicity можна буде підземними та повітряними трасами. Накриє місто, подібно до гігантської парасольки, прозорий дах. Він буде слугувати покровом і місцем для збору води, сонячної енергії, облаштування сільськогосподарських угідь.

Міста майбутнього й людина в них 3

Мексика, де знаходиться один з найгустонаселеніших мегаполісів (Мехіко), бачить вирішення проблеми перенаселення не у вознесіні в хмари, а навпаки – у заглибленні у землю. Новий ініційований місцевою владою концепт під назвою «Землечос» полягає у будівництві підземної будівлі глибиною в 65 поверхів, що має форму перегорнутої догори дригом піраміди.

Міста майбутнього й людина в них 4

Житловий комплекс під назвою Hyperionsякий планують побудувати в передмісті Нью-делі, складається з шести 36-поверхових веж, об’єднаних загальною зеленою зоною, пішохідними доріжками і іншими зручностями. В основі комплексу лежить сейсмостійка конструкція, створена з бетону і сталі, але надбудована частина будівлі зроблена з деревини. Більш того, інтер’єри, як і елементи екстер’єру, теж виготовлені з дерева та інших екологічно чистих матеріалів. 

Міста майбутнього й людина в них 5

Масдар – перше місто майбутнього в ОАЕ. Місто має стати джерелом відновлювальної енергії та нових ідей для екологічного розвитку містобудування.  Саме урбаністика як наука потужно ввійде у наше життя. 

Міста майбутнього й людина в них 6

Одне з техногенних чудес майбутнього, яке можна побачити вже сьогодні, це – місто Сонгдо в Південній Кореї. Согдо в прямому сенсі слова зіткане з технологій. Cisco вирішила побудувати місто, яке буде «харчуватися інформацією», причому центральний вузол керування буде грати роль «спинного мозку». Тому Cisco підключила до Мережі кожен квадратний дюйм, вбудувавши сенсори в міські дороги, вулиці та будівлі. Кожен датчик відправляє безперервний потік даних в центральний вузол керування. Він збирає і аналізує дані про стан будівель, доріг і ситуації на дорогах, температуру ззовні і всередині, потреби в енергії.

Міста майбутнього й людина в них 7

Перше в Європі «розумне» місто під назвою Elysium City з нуля будують в Іспанії («Граніт науки» писав про це місто для вас окремо півроку тому. – Ред.). У ньому будуть як житлові приміщення, так і туристичні об’єкти (всі будівлі використовуватимуть енергію Сонця). Зокрема залізнична станція, тематичний парк в стилі Disney, футбольний стадіон на 40 000 місць, кілька курортів і багато іншого.

Міста майбутнього й людина в них 8

Хмарочоси-лотоси, Лондон або Нью-Йорк. Хмарочоси у вигляді квіток лотоса будуть оснащені зеленими терасами для спокійного відпочинку і споглядання.

Міста майбутнього й людина в них 9

Плавуче місто, яке отримало романтичну назву «Латаття» (Lilypad) – квітка лотоса. «Латаття» розраховане на проживання 50 тисяч чоловік, може плавати посеред океану і швартуватись поруч із сушею. Місто буде використовувати енергію припливів, сонця і вітру, а також біомасу океанів. А від зовнішніх впливів «Латаття» захищатиме «шкіра» з титану. 

Міста майбутнього й людина в них 10

Дослідники прогнозують, що світова індустрія «розумних міст» до 2040 року зросте до $1 трлн., а лідером у ній буде Китай. Китай створює 290 «розумних міст». 

93 міста в Китаї запустили масштабні програми, які включають в себе створення мобільного середовища з  автономним транспортом, елементами каршерінгу (володіння автомобілем разом з іншою людиною або людьми, тобто володіння часткою авто з правом користуватися) і райдшерінгу (використання вільних місць приватних легкових автомобілів, що дозволяє знизити сумарну кількість палива та транспортні витрати учасників поїздки), а також «розумної» міської інфраструктури.

Robomart запускає безпілотні кіоски, які привозитимуть овочі клієнтам додому.

Robomat оснащений сенсорами, подібними до тих, що є в автоматичному магазині Amazon. Тобто людина може просто взяти продукт, а система сама спише його вартість з банківської карти, “прив’язаної” до додатка. На скляній вітрині відображається вся інформація про товари: ціна, їх кількість, дата упаковки. За свіжість відповідає система охолодження, проте захист таких кіосків від вандалів залишається проблематичним. 

Міста майбутнього й людина в них 11

Компанія Renault. The Float. Транспортний засіб являє собою скляну сферу без коліс: пристрій може переміщатися в будь-якому напрямку, а пересувається, використовуючи магнітну левітацію. 

Міста майбутнього й людина в них 12

Bosch показала приклад смарт-автомобіля, постійно підключеного до інтернету і зв’язаного з розумним будинком власника. Система автомобіля дає можливість забронювати велосипед або закрити у будинку вікна в разі негоди. У компанії стверджують, що вже в 2022 році подібні авто стануть частиною інтернету речей.

Міста майбутнього й людина в них 13

Будинок майбутнього Global House. Цей будинок не матиме стін, стелі, дверей і вікон і являтиме собою велетенське яйце з розумного текстилю, здатного розпізнавати сигнали своїх мешканців і всіляко з ними взаємодіяти, а також реагувати на зміни погоди і часу доби. Віртуальну мембрану глобального будинку формуватимуть три шари: зовнішній має накопичувати сонячне тепло і перетворювати його в електроенергію; середній буде металевим каркасом; внутрішній являтиме собою цифрове жидкокристалічне полотно. У цьому проекті будуть суміщені дві вічні мрії людства: про будинок-комуну і будинок майбутнього. Можливо, невдовзі люди будуть жити не в будинках як таких, а в інтелектуальних цифрових просторах.

Міста майбутнього й людина в них 14

Питання поєднання урбаністичних форм з вирішенням соціально-економічних проблем населення міста постануть перед людством (застосування передових технологій (аквапоніка, Інтернет речей, блокчейн і т.д.) в інфраструктурі, особливості впровадження інноваційного транспорту (наприклад, Hyperloop), енергоефективність розумних міст. Але є проблеми з такою перспективою, наприклад Ордос – китайське «місто майбутнього», що перетворилось в найбільше місто-привид. Усе місто схоже на постапокаліптичну космічну станцію з фантастичного фільму. 

Міста майбутнього й людина в них 15

Ми не повинні забувати про недоліки потужної урбанізації. Особливо гостро постане питання про збереження історичних центрів. Окрім того, зараз природа програє війну з урбанізацією. Це позначається на чистоті повітря, якості води і продуктів. Неконтрольована забудова без розумного планування робить міста некомфортними, хворими й небезпечними. Для поліпшення ситуації інженери, архітектори і вчені й розробляють інноваційні проекти. 

«Розумні міста» багато що вміють: інтелектуальні системи управління регулюють рух, так звані енергоінформаційні мережі транспортують енергію, в кращому випадку одночасно зменшуючи її споживання, що контролюється через потік даних. За допомоги інтелектуальних комунікаційно-інформаційних технологій можна сполучати усі важливі сфери – транспорт, адміністрування, охорона здоров’я, житло, освіта і культура – та наглядати за ними. Це розумний новий світ, в якому на все є технічне рішення.

Міста майбутнього й людина в них 16
Марина Хмара,кандидат економічних наук,доцент кафедри міжнародного бізнесу Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Майбутнє людства через рік, десять, сто, через тисячу років я бачу простим, як усе геніальне, та щасливим, здатним творити та надихатись, вчити одне одного та не зупинятись. Будуть з’являтися нові професії, нові технологічні винаходи, але людська свідомість повинна залишатися людяною. Втім, немислимо складно заглянути в майбутнє й довідатися, що там відбуватиметься на нашій Землі, такій маленькій і беззахисній перед Всесвітом через певний проміжок часу. Багато науковців та винахідників намагалися зрозуміти Всесвіт та природу його створення, побачити далеко-далеко за горизонт, але майбутнє для того і майбутнє, щоб мріяти та творити сьогодення, враховуючи минуле. «Майбутнє створюється нами, але не для нас».  

Добавить комментарий